НОВИНИ

Жените в Саудитска Арабия вече имат право да шофират

Саудитският крал Салман издаде указ, позволяващ на жените да шофират. Досега те можеха да се придвижват с автомобили само в присъствието на член на тяхното семейство или да използват услугите на частни шофьори.

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 27.09.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Кралски указ даде право на жените в Саудитска арабия да шофират. В срок от 30 дни трябва да се сформира министерски орган, който да даде препоръки и да приложи заповедта на крал Салман най-късно до юни следващата година. Все пак и досега някои жени се осмеляваха да карат автомобили.

Консервативното кралство бе единствената страна, в която жените нямаха право да шофират, въпреки амбициите на властите да предоставят на жените по-голяма обществена роля, особено като работна сила. В Саудитска арабия жените за задължени да носят дълги роби и забрадки и да искат позволение от мъж за повечето правни действия. Новите им права бяха оповестени три дни след честванията на националния празник на страната, по време на който за първи път жени бяха допуснати до чествания на стадион, досега запазена територия единствено за мъже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-качествена реколта от грозде
По-качествена реколта от грозде
Над 4 тона книги събра кампанията на БНТ Прозорец към родината
Над 4 тона книги събра кампанията на БНТ "Прозорец към родината"