Саудитките вече могат да гледат футбол! Саудитска Арабия позволи на дамите да посещават стадионите в страната. Как реагираха те и още за революционното решение - вижте!

Първият автосалон за жени отвори врати в Саудитска Арабия

Първият автосалон за жени отвори врати в Саудитска Арабия

Събитието привлече стотици посетители. Всичко това се случва само няколко месеца, след като Саудитска Арабия даде право на жените да шофират.

© снимки: БТА / АРХИВ

Развълнувани и щастливи... на входа на стадиона в Джеда стотици жени се възползваха от възможността да гледат любимия си отбор на живо. От началото на тази година в спортните съоръжения вече има семейни секции - именно там се настаняват дамите, заедно със съпрузите и децата си. Файсал е баща на момиче и е все по-уверен в светлото бъдеще на дъщеря си.

Файсал Бин Сибхан: "Когато и жените имат възможност да посещават мачове, това първо ще засили желанието им да участват, а и така играчите ще чувстват повече подкрепа, и се създава едно цяло, общността споделя емоцията и играта."

Първите, които се насладиха на истинско дерби в Джеда, се показаха като сърцати запалянковци и запечатваха специалния момент с телефоните си.

Мунира Ал-Хамди: "Това трябваше да се случи преди много време. Но важното, е че сега стана, и да се надяваме, че това, което очаква жените ще бъде още по-хубаво!"

А на терена Ал-Ахли победи Ал-Батин с 5:0. Разрешението жени да посещават стадион е част от реформаторската вълна, която върви в Саудитска Арабия от месеци. Желанието на судитския престолонаследник Мохамед Бин Салман е да модернизира страната.

За целта той позволи на дамите да карат кола. Вече е факт и първият автосалон САМО за жени. Преди няколко месеца принцът разреши и откриването на киносалони. Желанието за реформи има и своите критици, но младото поколение вижда в Бин Салман надежда за бъдещето си.

Саудитска Арабия се готви да разреши на жените да карат мотоциклети и камиони

Саудитска Арабия се готви да разреши на жените да карат мотоциклети и камиони

Това става месеци, след като на жените изобщо се разреши да шофират автомобили. От първи януари дамите ще имат право и да присъстват на спортни събити...