НОВИНИ

Женските професии или какво е да си "медицински брат"

Стереотипите за мъжете и жените не са се променили през последните 30 години в Съединениге щати, показва изследване цитирано от Ройтерс. Участниците е трябвало да посочат типични характеристика за представителите на двата пола. Грижата за домакинството е посочена като женски приоритет, а на мъжете се пада ремонтът на дома. Американците посочват инженерството за типично мъжка професия, а за типично женска - тази на медицинската сестра. Светът и нравите обаче определено се променят. Жените пробиват в мъжки професии, а мъжете не се срамуват да работят в сфери, считани за женски. Айше Сали разказва за един медицински брат, който работи в Пирогов.

Айше Сали
от Айше Сали
14:06, 13.03.2016
5349
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Както става често в живота и при него изборът на специалност е съвсем случаен. Към професията, в която мъжете все още са рядкост, се насочва заради приятелки, поели по същия път. Така 28-годишният Радослав Христов попада в "Пирогов", където от 8 месеца работи като медицински брат. Задачата му е да помага на анестезиолозите в Операционния блок.

Радослав Христов, медицински брат: Понякога се изисква по-трудоемка работа, която е свързана с повечко усилия. Женският пол не може да се справи с вдигане, както например операционната тук, вдигане на пациенти, така че си има предимствата, които никак не са маловажни.

Медицнските сестри го приемат като част от екипа, докато пациентите понякога го посрещат с учудване.

Радослав Христов: По принцип българите са леко скептично настроени, леко предубедени към мъж в женска професия.

Според Радослав обаче предразсъдъците нямат място в нашето време. Затова и самият не се чувства притеснен и от факта, че жените стават все по-независими и все по-често заемат ръководни длъжности.

Радослав Христов: Ако има даден човек качествата да заеме тази длъжност, мен няма какво да ме стресира.

Въпреки случайния избор, на Радослав и през ум не му минава да си смени професията. Дори е започнал специализация, защото някой ден иска да бъде главен медицински брат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъже се разходиха на токчета в София
Мъже се разходиха на токчета в София
Лекарка от Пазарджик е номинирана за „Достойните българи
Лекарка от Пазарджик е номинирана за „Достойните българи"