НОВИНИ

Жеравна празнува 10-то юбилейно издание на фестивала на фолклорната носия

Стотици хиляди граждани се събраха край село Жеравна, за да се включат в юбилейното, 10-то издание на фестивала на фолклорната носия. Уникалното по рода си събитие пренася зрителите в автентична народна атмосфера.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 20.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Всеки участник в събора задължително трябва да бъде с фолклорна носия и за да бъде духът напълно автентичен, организаторите в Жеравна са забранили дори използването на лаптопи, мобилни телефони, камери и фотоапарати.Целта е присъстващите на събора да се пренесат в обстановка, характерна за българския бит преди 150 години. Своеобразният скок във времето дава възможност на хората да почувстват бита и порядките на нашите предци, живели по време на Възраждането.

Виолета Пеева,Облечени в носията се чувстваме истински българи и смятам, че като видите всички хора тука, особено мъжете с белите ризи, се получава една чистота, не само на душата, но и на целия живот. И Дай боже така да бъде и сред нашите политици, сред нашите управници горе, за да пребъде България,,
Дора Петкова: Тръпката е страхотна. Бих казала,че тука си зареждаме душата и чакаме с нетърпение,следващото издание, защото тук се срещаме с колегиума , с хората, които преживяват и които се връщат във времето, когато аз съм отрасла и съм възпитана в българския дух от моите родители, от моя дядо и баба, които са бих казала основата, за да запазя и за да развивам българския фолклор.

Петдесетина сочни чевермета, старовремски мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симиди, салатка и боб яхния, почерпка с вино и люта ракия, бяха само част пък от кулинарните изкушения, предлагани в дюкяните на чаршията, които опитаха участниците във фестивала

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на траур в Бяла, русенско в памет на загиналия пожарникар
Дни на траур в Бяла, русенско в памет на загиналия пожарникар
Родопското овче мляко е лечебно
Родопското овче мляко е лечебно