Жертвата на отравяне с Новичок Чарли Роули беше приет от руския посланик в Лондон и след разговорите заяви, че не е получил отговори на въпросите си. Срещата, организирана от вестник Сънди Мирър продължи час и половина. Руски медии пък посочиха, че Роули е поставил въпроси, на които не е получил отговори от британските власти.

Исках просто да попитам "Защо страната Ви уби приятелката ми", но не получих отговор, само руска пропаганда, казва Чарли Роули пред "Сънди Мирър" след срещата, на която беше и брат му Матю. Според потърпевшия, посланик Александър Яковенко е подчертал, че токсичната субстанция не е била руски Новичок, защото има оцелели. Продължавам да мисля, че нападението е дело на Русия, казва Роули пред "Сънди Мирър".

Александър Яковенко - посланик на Русия във Великобритания: Хората просто искат да разберат истината. Не бяха настроени негативно към Русия.

45-годишният Чарли Роули и приятелката му Даун Стърджис на 44 години, бяха открити в критично състояние на 30 юни край Солсбъри. Двамата са били изложени на Новичок от флакон, който Чарли намерил и помислил за парфюм. Г-жа Стърджис, майка на три деца, почина в болница след няколко дни, Чарли Роули беше изписан на 20 юли.

Александър Яковенко: Казах им откровено, че имаме много въпроси за кремирането на г-жа Стърджис, защото така са премахнати всякакви улики.

Роули и Стърджис пострадаха почти четири месеца след отравянето на бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солбсъри. Семейството се възстанови след седмици в болница. Лондон обвинява руските власти в покушение чрез бойното отровно вещество "Новичок", а през септември посочи като преки извършители двама агенти от руското военно разузнаване. Москва отрича вина и твърди, че двамата заподозрени са цивилни.

Мъжът, оцелял от досег с Новичок, се опасява, че до 10 г. отровата ще го убие

Мъжът, оцелял от досег с Новичок, се опасява, че до 10 г. отровата ще го убие

Британецът, който беше изложен на смъртоносния нервнопаралитичен агент Новичок, каза, че има проблеми със зрението и движенията и се страхува, че до 1...