НОВИНИ

Почит към жертвите на комунистическия режим

На днешния 1 февруари отдаваме почит и признателност към жертвите на комунистическия режим. С различни възпоменателни събития денят беше отбелязан в столицата и в страната. От Съюза на репресираните в България след 9 септември 1944 година организираха молебен в мемориалния комплекс на жертвите на комунизма, в градинката до НДК. Честване имаше и в Пловдив.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:29, 01.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Десетки хора дойдоха на светата литургия в памет на новомъчениците, избити от Народния съд. Пред храма "Всички български мъченици - жертви на комунистическия терор", Неврокопският митрополит Гервасий отслужи молебен за упокой на душите на жертвите.

Неврокопски митрополит Гервасий: "Слава святой, единосущной, неразделной Троице, всегда нине и присно и во веки веков."

В Пловдив пред паметника "Свидетелят" почетоха загиналите преди 71 години. Елена Иванова, дъщеря на последния командир на прочутия Девети пехотен полк полковник Иван Бонев, си спомни как като 11-годишна е видяла баща си за последен път. Той умира в лагер, след като е отказал да се присъедини към Отечествения фронт.

Елена Иванова: "Когато тръгна той вече третия път решаващия, майка ми му каза, Ваньо, подпиши, ти не знаеш какво ще стане с теб с нас. А пък татко се засмя, погали я по главата и каза: "Не се бой, най-страшното, което могат да и направят е да ме уволнят". И от тогава от този ден ние не го видяхме повече."

Преди 71 години Народният съд излиза с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици, управлявали България в периода януари 1941-а - септември 1944 г. Решението да се почитат жертвите на Народния съд на 1 февруари беше взето през 2011 година от кабинета "Борисов", който прие предложението на президентите Желю Желев и Петър Стоянов този паметен ден да бъде отбелязван официално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид телефонна измама във Варна
Нов вид телефонна измама във Варна
Блокада на граничните пунктове заради протест на гръцки фермери
Блокада на граничните пунктове заради протест на гръцки фермери