Италия продължава да е жертва на силни бури. Жертвите за цялата седмица са 18, последната е германска туристка, поразена вчера от мълния на остров Сардиния. Според властите това е една от най-сложните метеорологични обстановки в страната за последните 60 години.

Опасно лошо време връхлетя предимно италианските области Венето и Лигурия. "На колене сме ", призна губернаторът на Венето Лука Зайа. С колегата си от Лигурия той предложи замразяване на данъците и плащанията по ипотеки на засегнатите от бурите. В провинция Белуно скоростта на ветровете достигна 190 километра в час.

Пет дни бяхме без електричество, без телефон, без пътища, без нищо, защото никой не можеше да стигне до нас.
Вратата на гаража на майка ми е разбита. Водата стигна 20 сантиметра, тук беше печката, всичко е унищожено, всичко.

Достъпът до хората е проблем и на други места.

Силвия Сестаро, кмет на с. Селва ди Кадоре,област Венето: Имаме само един използваем път. Това е високопланиски проход, така че снегът ще е проблем, надяваме се път 203 да бъде отворен възможно най-скоро.

160 000 души са без ток във Венето, бурите изкорениха стотици дървета в Доломитите. Някои сравниха ситуацията с последици от земетресение. Метеоролозите очакват нови дъждове и ветрове и през почивните дни. На юг - в Сицилия и Сардиния е обявен червен код.

© БТА