Броят на жертвите на пожарите в Гърция, които са най-смъртоносните в следвоенната история на Европа, достигна 94 души, съобщава АФП. В болница от тежките си рани почина 57-годишна жена. Над 30 души остават за лечение след огромния пожар от 23 юли в курортното градче Мати край Атина.

Тъжната статистика до момента показва, че 11 души са починали от тежките изгаряния, получени в огнената стихия, въпреки усилията на лекарите да спасят живота им. Листът с имената на загиналите, в който фигурират 44 жени, 35 мъже и 11 деца е предаден на властите, които в момента разследват причините за пожара. Най-младата жертва на стихията е 6-месечно бебе, а най-възрастната – 93-годишна жена.

Според правителството ефективната евакуация е била затруднена от ветровете със скорост от над 120 километра в час, които допълнително са разпалвали пламъците. Полицията в Мати не е успяла да отцепи района на стихията и да изведе хората, защото пожарната служба не е подала навреме сигнал за пожара и за точното му местоположение.