НОВИНИ

Жертвите от сблъсъците в Газа между палестинците и израелската армия вече са 18

Палестинец умря от раните си, получени по време на протестните акции по границата между ивицата Газа и Израел, предаде ДПА, цитирайки говорител на здравното министерство на Газа - контролирания от "Хамас" палестински анклав.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:07, 02.04.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
жертвите сблъсъците газа палестинците израелската армия вече

29-годишният Фарис ал Регеб е бил прострелян в петък от израелски войници в корема. С неговата смърт убитите при протестите, започнали в края на миналата седмица, стават 18.

Израел казва, че в опита си да овладее бунтовете, стреля по "главните подстрекатели", но употребата на сила от армията предизвика загриженост в ООН, а правозащитни групи призоваха за независимо разследване на смъртните случаи. Израел обаче категорично не приема такова разследване. Според него 10 от убитите са активисти на въоръженото крило на "Хамас" (тази палестинска организация е смятана за терористична от мнозина на Запад) и на две други екстремистки групировки. "Хамас" признава, че петима от убитите са членове на въоръженото му крило.

Много видеозаписи, които Израел отхвърля като "пропаганда на Хамас", показват как палестинци биват прострелвани, без да представляват непосредствена заплаха, отбелязва ДПА.

Започнатите от палестинците протести, наречени "Големия поход на завръщането", ще продължат 6 седмици и кулминацията им ще бъде на 15 май - деня след 70-годишнината от основаването на Израел, наричан от палестинците Накба (Денят на катастрофата).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Условията за ски в Пампорово са отлични
Условията за ски в Пампорово са отлични
Белгия е подслонила над 900 сирийски християни в последните години
Белгия е подслонила над 900 сирийски християни в последните години