Жестоки глоби очакват собствениците на кучета, които извеждат на разходка домашния си любимец без повод и намордник. За извеждане на агресивно куче без предпазни средства санкцията ще бъде 1000 лева. Това предвиждат одобрените от парламента на първо четене законови промени.

Поправките в закона се предлагат заради зачестилите нещастни случаи с хора, нападнати от домашни любимци. При последния такъв случай кучета от породата кане корсо убиха мъж до село Владо Тричков. Повечето депутати, които взеха отношение днес посочиха, че наистина има сериозен проблем, но той няма да се реши по начина, предложен в закона.

Светла Бъчварова - ПГ "БСП за България": По начина, по който е определено агресивно куче, нито един съд няма да наложи санкция за това кое куче е агресивно.

За пускането свободно на куче с тегло над 5 килограма санкцията за собственика става 300 лева.

Бюрхан Абазов - ПГ на ДПС: Не бих искал да видя гледката едни служители да стоят на входа на Южния парк с кантар и да мерят кучетата дали са под или над 5 килограма.

Валери Симеонов предложи контролът по спазването на закона да бъде прехвърлен изцяло към полицията и униформените да изземат всяко куче, което се разхожда без повод или намордник. Според него всеки домашен любимец трябва да се движи между хората с предпазни средства, независимо от теглото му.

Валери Симеонов - НФСБ: В къщи да хапе, когото си иска, но когато кучето бъде изведено от дома, трябва да има намордник.

Вносителите признаха, че в обществото има сериозна поляризация, като дори има идеи за забрана за отглеждане на някои породи кучета. Десислава Атанасова отбеляза, че критерия от пет килограма цели по-ефективен контрол, тъй като в момента всяко куче трябва да бъде разхождано на повод независимо от размера и породата.

Десислава Атанасова - ПГ на ГЕРБ: С нашето предложение по отношение на ограниченията, които да действат за породи и кучета над 5 килограма, правим крачка назад от сега действащата рестрикция.

Вносителите на поправките обещаха диалог с всички заинтересовани и беше приет максималният възможен срок за предложения преди окончателното разглеждане - три седмици.