НОВИНИ

Жестокото убийство на водеща от Русе във фокуса на Националното съвещание на МВР

Продължава издирването на свидетели, които е възможно да са видели тв водещата от Русе Виктория Маринова в района на престъплението, непосредствено преди убийството. Премиерът Бойко Борисов е убеден, че извършителят на убийството ще бъде открит, а мотивите установени. Коментарът той направи на Националното съвещание на МВР, което се проведе в столицата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 07.10.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че на място са изпратени най-добрите криминалисти от Главна дирекция "Национална полиция". Вече са назначени редица експертизи, включително и на генетичен материал, който е иззет от мястото на престъплението.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Става въпрос за изнасилване с последвало убийство на 30-годишна жена, която, знаете всички, е в управата на местна телевизия.

При повторен оглед са иззети още доказателства за изследване, отпечатъци и генетичен материал, който е предаден за изготвяне на ДНК-профил.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: В близост има психиатрично заведение, което също е обект на наша проверка и проверка на лицата, които са били настанени вътре, дали някой от тях се е отклонил и т.н.

На Националното съвещание на МВР стана ясно, че разследвания като убийството в Русе, както и на много други престъпления са затруднени заради липсата на достатъчно експерти и недоброто оборудване на Института по криминалистика.

Бойко Борисов, министър-председател: Искам Института по криминалистика да го направим такъв, какъвто гледате по филмите. -Колкото средства са необходими - 5-6 милиона, заделили сме ги с финансовия министър.
;

Главният прокурор дори поиска пълна промяна на тази структура в МВР, за да не се налага всичко да се праща за изследване в София.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Нужен ни е не научен институт. Нужна ни е Централна криминалистична лаборатория с поделения по места.

Сотир Цацаров разкритикува за пореден път и работата на Икономическа полиция.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Противодействието на корупцията, което се осъществява на ниво "Икономическа полиция" и съответните нейни структури или отдели, според мен е на безкрайно недостатъчно ниво.

Към критиките на Цацаров се присъедини и премиерът. Според Борисов именно местните звена на "Икономическа полиция" трябва да разкриват нелегалното производство и разпространение на алкохол и цигари, които се продават в малките местни магазини и ресторанти.

Бойко Борисов, министър-председател: Отивате, купувате си, има пари за контролирани покупки. Закарвате в НИКК, проверявате удара върху етикета на машината, удара върху тапата, лепилото и установявате в кой завод е направено.

ДАНС и ГДБОП са службите за пример, според главния прокурор и премиера. Цацаров е категоричен, че по нелегалното разпространение на алкохол не се работи избирателно и спецпрокуратурата заедно с антимафитотите ще продължат с още операции.

Сотир Цацаров, главен прокурор: При наличието на такава решимост и на ръководството - политическото, на държавата и на прокуратурата, това ще продължи. Колкото на някой да не му харесва.
;

Премиерът и главният прокурор поискаха още от областните дирекции на МВР да бъдат безкомпромисни към местните бандити, които тормозят ежедневно хората.

Вътрешното министерство получи и нови 341 високопроходими автомобила, други 300 предстои да бъдат доставени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български пенсионери в Гърция не получават пълния размер на социални добавки
Български пенсионери в Гърция не получават пълния размер на социални добавки
След тежкото престъпление в Русе: Работят по всички версии, за да открият убиеца
След тежкото престъпление в Русе: Работят по всички версии, за да открият убиеца