Почти десетилетие след световната финансова криза в България цените на жилищата осезаемо растат.

През ноември Европейската комисия сигнализира за оскъпяване с около 7 процента през 2016 в сравнение с предишната година, което превишава тревожната граница. А през второто тримесечие на тази е отчетен още по-голям скок - 8.6 процента.

Според финансиста Лъчезар Богданов за повишената активност на имотния пазар допринася и вдигането на средната заплата.

Лъчезар Богданов - "Индъстри уоч"
"Това няма как да не повлияе върху разполагаемия доход. Още повече, че заедно с това бяха създадени и над 100,000 работни места - т.е. имаме повече хора, които са на пазара на труда, които получават по-високи доходи."

Достъпните кредити напоследък също мотивират купувачите, казва пазарният експерт Димитър Христов.

Димитър Христов - експерт по имотния пазар
"Говорим за лихвени проценти по кредитите под четири процента."

По данни на "Индъстри уоч" лихвените плащания в момента представляват над два пъти по-малък процент от дохода от заетост на българина спрямо 2010.

Лъчезар Богданов - "Индъстри Уоч"
"Сега българските домакинства могат да си позволят да поемат повече дълг и в същото време това да е много по-малка тежест върху техните домакински бюджети."

Ситуацията на жилищния пазар кара мнозина да правят сравнения с близкото минало.

Лъчезар Богданов - "Индъстри Уоч"
"
В нито един момент не можем да знаем коя е точната цена и дали не сме я надскочили, и дали няма в някакъв момент да има корекция."
Димитър Христов - експерт по имотния пазар
"Играчите на пазара са много по-информирани спрямо кризата 2008 година. Няма го това финансиране на 100% от покупката. Банките искат самоучастие на купувачите. Както и самите купувачи, когато купуват ново строителство имот, правят такава схема на плащане, така че да бъдат обезпечени."

Според Богданов със сигурност ще има българи, закупили имот на кредит, който няма да успеят да изплатят. Въпросът е дали техният брой би могъл да се отрази на състоянието на финансовата система.