Само за една година жилищата в Русе поскъпнаха с 13,5%. А това е двойно повече, отколкото за цялата 2016-а. Същевременно няма и много желаещи да се сдобият с нов имот и някои от тях се продават от 10 години на пазара.

Русе

Ако човек иска да си купи жилище в Русе, трябва да знае, че старото строителство е по-скъпо от новото. Това се дължи най-вече на програмата за безплатно саниране, благодарение на която много панелни блокове бяха обновени. А през последните години цените на новите апартаменти скочиха до 800 евро на квадрат, затова и купувачите намаляха. В момента средната цена за жилище в Русе е 570 евро на квадратен метър.

Лили Станева – управител на фирма за недвижими имоти
„Клиентите, които искат да продават имоти, за жалост, се ориентират по цените в интернет, които за нас не са обосновани. И оттам, ако един клиент иска да продаде имот, той казва: „А, този е на такава цена, защо да не взема на моя малко повече“, и така се получава един лавинообразен процес. Има отлив на купувачи, защото не искат да дават тези необосновано високи цени.“

Според брокера Лили Станева друга причина за по-високите цени на жилищата в Русе е изключително ниският ръст на лихвите по депозитите.

Лили Станева – управител на фирма за недвижими имоти
„Много от клиентите предпочитат да си купят някакъв имот, който да ремонтират и да го дадат под наем. И оттам доходността е много по-висока, отколкото нулевите проценти по лихвите.“
И въпреки високите цени и липсата на купувачи, все повече жилища се строят в Русе, показват данните на местното Териториално статистическо бюро. През последните месеци е започнало изграждането на 23 сгради с 82 апартамента в тях. Така броят на жилищата е нараснал със 75%.