НОВИНИ

Жители на Благоевград протестираха за запазване на разкопките край АМ "Струма"

Пореден протест на жители на Благоевград с искане за запазването на археологическите разкопки по трасето на Ам „Струма“ в района се проведе днес.

жители благоевград протестираха запазване разкопките струма
bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 07.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

По време на протеста стана ясно, че в търсене на решение на проблема през седмицата на среща с инициативния комитет за спасение на древното селище са били членът на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов и експерти.

Обсъдени са няколко варианта за бъдещето на разкопките и трасето на магистрала „Струма“ в района, както и колко би струвало изместване на трасето.

Лазар Андреев, представител на инициативния комитет за спасение на древното селище: Те казаха ето ги проектите, с проектанти дойдоха и казаха ето това ще струва – 2 км трябва да направим, 27 милиона. Съответно помислихме за варианти как да се запазят по голяма част от находките. Ако говорим за местене и стигаме вариант за местене за нас е важно да се преместят 70% от сградите, които са и черквата. Тоест да се направи вариант, в който да се пазят поне 80% от находките и то на терена където са намерени.

Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания на 20-ти юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берлускони ще са кандидатира в изборите за Европейски парламент, каза Таяни
Берлускони ще са кандидатира в изборите за Европейски парламент, каза Таяни
Проливен дъжд затрудни движението на АМ Тракия
Проливен дъжд затрудни движението на АМ "Тракия"