Пореден протест на жители на Благоевград с искане за запазването на археологическите разкопки по трасето на Ам „Струма“ в района се проведе днес.

Благоевград

По време на протеста стана ясно, че в търсене на решение на проблема през седмицата на среща с инициативния комитет за спасение на древното селище са били членът на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов и експерти.

Обсъдени са няколко варианта за бъдещето на разкопките и трасето на магистрала „Струма“ в района, както и колко би струвало изместване на трасето.

Лазар Андреев, представител на инициативния комитет за спасение на древното селище: Те казаха ето ги проектите, с проектанти дойдоха и казаха ето това ще струва – 2 км трябва да направим, 27 милиона. Съответно помислихме за варианти как да се запазят по голяма част от находките. Ако говорим за местене и стигаме вариант за местене за нас е важно да се преместят 70% от сградите, които са и черквата. Тоест да се направи вариант, в който да се пазят поне 80% от находките и то на терена където са намерени.

Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания на 20-ти юли.

До 20 юли приключват археологическите проучвания за трасето на АМ "Струма"

До 20 юли приключват археологическите проучвания за трасето на АМ "Струма"

До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от АМ "Струма" между Благоевград и Крупник, съобщава Агенция "Пътна инфраструк...