Жителите на кв. "Пастир" в Генерал Тошево излязоха на протест. С автошествие до граничния пункт "Кардам" те изразиха недоволството си от продължителното безводие, на което бяха подложени от 25 април, заради отравяне на водата с препарати за растителна защита.

Генерал Тошево

Повече от 3 седмици 300 домакинства останаха без течаща вода, заради замърсяване на водопреносната мрежа с пестициди. В петък с разрешение на главния държавен здравен инспектор водата беше пусната, но само за частично ползване - без пиене и готвене. Хората са категорични, че това не решава проблемите.

От ВиК Добрич признаха, че са били неподготвени за ситуацията, защото изискванията на осъвременената през 2015 г. наредба за качеството на водата са десетократно завишени. Няма обаче методика и лаборатория, която да ги изследва.

Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево: Приели сме нещо, което е европейска директива и се получава един прецедент, който трябва да е обеца на ухото ни и да решим казуса.
Росица Стоева, организатор на протеста: Това е невъзможно, в 21 век да няма лаборатория в страната ни, която да изследва питейна вода. Ние не знаем тази вода от години питейна ли е, не е ли.
Димитър Желязков, жител на Генерал Тошево: Призовавам президента на Р България за свика Консултативния съвет по национална сигурност и да се вземе спешно решение за опазване на водоизточниците в цялата страна.

С автошествие до граничния контролно-пропускателен пункт "Кардам" и обратно, протестиращите поискаха чиста вода и постоянен контрол на употребата на земеделски химикали. Те настояват да бъде посочен виновникът за отравянето на водата. Прокуратурата води досъдебно производство по случая.

Две седмици безводие в квартал на Генерал Тошево

Две седмици безводие в квартал на Генерал Тошево

Повече от 15 дни продължава безводието в квартал на град Генерал Тошево. Над 300 жители останаха без вода след като във водопреносната система попадна...