Жители на град Кресна се оплакаха, че са били принудени да изколят домашните си прасета заради опасността от африканска чума , а в същото време насажденията им край града непрекъснато са обект на набези от диви свине. Те са се обърнали към различни институции с молба да бъдат взети мерки, тъй като по думите им освен че унищожават реколтата, дивите прасета са потенциално опасни и за разпространението на болестта.

Кресна

От месец Йордан всеки ден намира в лозето си счупени клони и стъпкани от диви прасета гроздове.

Йордан Андреев: Паля огън,хвърлям пиратки, но може би помага за едната вечер, а след това продължава по същия начин.

В Кресна наскоро са умъртвили всички домашни прасета заради опасността от разпространение на африканска чума по свинете.

Иван Янев: Как е възможно прасетата, които са в задните дворове на хората, да са заразени от чума, а свободно движещите се диви прасета, от които шансът да хванат тази зараза е много по-голям, никой не е загрижен.

От ловната дружинка обясниха,че вече се издават индивидуални бележки за лов на диви свине, но в местността, където е лозето на Йордан, непрекъснато има хора по нивите и това създава проблем за ловците.

Антон Николов - председател на Ловна дружинка - град Кресна: Единствено може да станат нещата като се дават бележки за групов лов на ловците, да се комбинират рано сутринно време, да се обходи всичко да се види, да си направят лов хората, тогава може да се прекрати тотално това нещо.

Така ще спрат набезите на дивите свине и унищожаването на царевица, картофи и други земеделски култури, смятат ловците.