НОВИНИ

Жители на Гърмен протестираха срещу незаконните ромски постройки

Втора вечер местните жители на Гърмен излязоха на протест срещу предложението на кмета Минка Капитанова да бъде приет Подробен устройствен план на ромската махала „Кремиковци”. Това би дало възможност за закупуване на парцели и строителство на къщи – този път законно, според местните жители. Общинските съветници от Гърмен отказаха да разгледат предложението на кмета по време на днешното заседание.

bnt avatar logo
от Л. Устайлиева; И. Николова
19:48, 12.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Местните жители са против това да бъде дадена възможност на ромите да узаконят на незаконните си имоти. Те настояват всички незаконни строежи да бъдат премахнати.

„Това са нашите собствени земи, на нашите родите, дядовци. Имаме намерения там да правим съвсем друго нещо, не гето. Това е срамно там да стой.”

Според жителите на Гърмен една година институциите не са направили необходимото, за да се реши проблема със незаконните постройки. След проверки на ДНСК стана ясно, че незаконните обекти в „Кремиковци” са над 100, но само няколко бяха съборени миналата година.

Минка Капитанова, кмет на община Гърмен: „Многократно съм обяснявала, че няма как едната да върви с другата. Те са две отделни процедури. Едната не засяга другата.”

На 23 май, когато се навършва 1 година от сблъсъците между ромите и местните жители, в Гърмен ще има голямо шествие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна туристическото изложение „Уикенд туризъм“ в Русе
Започна туристическото изложение „Уикенд туризъм“ в Русе
Бойко Борисов е сред най-активните политици в Гугъл +
Бойко Борисов е сред най-активните политици в Гугъл +