НОВИНИ

Жители на Кирково дадоха 10 дни на властта да реши проблема с водата в района

Жители на Кирково излязоха на протест и дадоха 10-дневен срок на институциите да намерят решение на проблема със замърсената вода. Жители от 53 села в общините Кирково, Момчилград и Кърджали, не могат да използват питейната вода заради замърсяване на река Върбица от хвостохранилището "Ерма река". Жителите на Кирково заплашиха, че ако не се вземат мерки, ще започнат да блокират важни пътища, между които и този за Гърция през прохода "Маказа".

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 30.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Заради замърсяването хората от засегнатите места са принудени да си купуват минерална вода, тъй като общината не им е предоставила питейна. Въпреки че вчера от фирмата, стопанисваща хвостохранилището и водното дружество обявиха, че водата е безвредна, а промяната в цвета ѝ се дължи на скалите, които се преработват, хората не вярват, че тя е безопасна.

Асен Палов, протестиращ: Аз не вярвам, че е безопасна, защото знам, че тя изтича от фабриката. Тя изтича в реката. Няма как тя да е безопасна. Там се използват химикали най-различни, това са пълни глупости. Но знам, че фирмата е един от основните спонсори на община Златоград, за което ние няма да търпим повече. Даваме срок 10 - дни на всички институции, не се ли вземат нужните мерки започваме стачни действия.

Протестиращите недоумяват защо се допуска водата от хвостохранилището да се излива в реката, а от там да тече през чешмите им. Те са притеснени и от факта, че през лятото рибата умира във водите на река Върбица. Недоволните планират да направят изследване на водата за своя сметка, но от коритото на реката, а не от помпените шахти, откъдето ВиК дружеството вчера взе проби.

Заканиха се и да напишат жалба до Европейския съюз. Някои от местните жители са на мнение, че употребата на водата от реката води и до големия брой раково болни хора в района. Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман каза, че повече от 15 000 от общината са засегнати от замърсената вода и увери, че каквото зависи от него вече е направено.

Шинаси Мехмед Сюлейман кмет на Кирково: Мерките се предприемат за втори път, защото това същото положение се случи февруари месец след пороен дъжд. Тук не говорим за отрова, а говорим за тежки метали през годините. Кой знае колко са се утаили в почвата.

Кметът настоява да бъде изградена пречиствателна станция за питейната вода. Той увери, че е осигурена вода за детските градини и училищата в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гала-спектакъл на „Турандот” на сцената на Доходното здание в Русе
Гала-спектакъл на „Турандот” на сцената на Доходното здание в Русе
МВР свика Кризисен щаб във връзка с влошаване на времето
МВР свика Кризисен щаб във връзка с влошаване на времето