НОВИНИ

Жители на Кресна и Струмяни искат камери за видеонаблюдение

Камери в Кресненското дефиле искат жителите на общините Кресна и Струмяни. Хората настояват скоростта на автомобилите да бъде следена с видеонаблюдение, за да се намалят катастрофите в участъка. Според местните солените глоби за превишена скорост са единствения начин да се спрат инцидентите в дефилето.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 26.05.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Шофьорите в Кресна са много притеснени всеки път, когато тръгват за Благоевград, защото нямат друг избор, освен да минат през Кресненското дефиле. А там много често е напрегнато и опасно.

Петър Петров, зам.-кмет на община Кресна: "Шофьорите от общината са едни от основните пътуващи по тоя път, защото този път през Кресненското дефиле свързва общината с областния център и София и друг път няма за нашите шофьори в тази посока."
Георги Димитров: "Постоянно пътуваме, както и аз, и трафикът е огромен и сега вече като наближат летните дни, хората почнат да пътуват за Гърция, в дефилето се натрупват опашки, защото пътуват и тирове, и много хора, идват и румънци отдалеч, вече нямат нерви, тръгват да изпреварват."

Десетки са жителите на Кресна, които са станали участници в катастрофи в дефилето. Иван се измъква невредим от тежък инцидент преди няколко години.

Иван Галчев: "Един софиянец бързаше да хване ферибота за Игуменица, имаше 4-5 коли зад мен, те се съобразиха с мене, тоя тръгна да изпреварва и ме удари."

Заради летните почивки, в близките седмици хората в Кресна очакват трафикът през дефилето да стане непоносим. Затова местните искат в опасния район възможно най-скоро да бъдат поставени камери.

Иван Галчев: "Като има камери за скорост и като е обозначено, ще се съобразява."
Георги Димитров: "Видеокамерите определено ще помогнат за по-доброто каране, за по-безопасното каране."

От община Кресна също призовават към бърза реакция преди голямото пътуване през лятото.

Петър Петров, зам.-кмет на община Кресна: "Ще е от полза да има поне още една камера, която да следи там за скоростта на движение. Хиляди минават по този път, и може би държавата в лицето на АПИ трябва да помисли по тоя въпрос. Трябва да вземат участие и служителите на КАТ, да има по-засилено присъствие на техните контролни органи."

От Агенция "Пътна инфраструктура" писмено обясниха, че въпросът ще има ли камери в дефилето трябва да се постави пред Министерството на вътрешните работи. От МВР пък прехвърлиха топката към АПИ, като подчертаха, че именно пътната агенция и общините са тези, които трябва да поставят камери, ако се прецени, че такива са необходими. Само в последните две седмици трима души загубиха живота си при тежки пътни инциденти в Кресненското дефиле.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията за борба с градушките в готовност за реакция
Агенцията за борба с градушките в готовност за реакция
Здравният министър ще сезира прокуратурата за болницата в Ловеч
Здравният министър ще сезира прокуратурата за болницата в Ловеч