НОВИНИ

Жители на Кресна искат алтернативен път на АМ „Струма" в дефилето

Жители на община Кресна се обявиха срещу предложения вариант за автомагистрала „Струма" в Кресненското дефиле. На обществено обсъждане хората от града и региона настояха пътят, който сега преминава през дефилето, да остане алтернативен на автомагистралата, за да може да се използва и в двете посоки. Основният идеен проект на пътната агенция обаче, предвижда еднопосочно движение в две ленти в посока Гърция по досегашния път, а в обратна посока - ново трасе високо в планината.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:22, 08.08.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Бизнесмени от Кресна и региона са притеснени за съдбата на крайпътните заведения и магазини. Собственици на рафтинг клубовете по реката също смятат, че ще има доста проблеми, най-вече с безопасността на хората, ако трасетата на автомагистралата бъдат разделени.

Борислав Пауновски, рафтинг инструктор: Ако тук се създаде трасе, което минава само в едната посока, транспортирането на хора при възникването на някаква ситуация или проблем в реката, евакуирането на хора ще стане много сложно. Ще трябва да се заобикаля много. Цялото нещо ще бъде усложнено в пъти повече.

Хората от града, които работят в заведенията в Кресненското дефиле, ще трябва да обикалят пет пъти повече, за да отидат на работа.

Петър Петров, зам.-кмет на Община Кресна: Ще трябва да пътуват до Полето, до пътен възел Полето и от там да се връщат до кресненските ханчета. Има доста имоти в района на Кресненското дефиле и за да ходят да обработват тези имоти , трябва да отидат до Полето и да се върнат обратно по същия път до техните имоти.

Хората в Кресна се притесняват още, че ще останат без автобусен транспорт до Благоевград и София, тъй като фирмите едва ли ще отклоняват автобусите, за да взимат пътници от тук.

Петър Петров, зам.-кмет на Община Кресна: Мисля, че това са важни въпроси и проблеми, които трябва да се решат може би сега преди окончателното проектиране, за да могат да се заложат в този проект на автомагистралата и да се обмислят доста сериозно.

Жителите на Кресна и местната власт настояват и четирите платна на автомагистралата да бъдат изградени в планината.

Борислав Пауновски, рафтинг инструктор: Тук ще стане един райски кът, в който всякакъв туризъм ще може да се развива.

Обсъждането на идейните проекти за спорния лот през Кресненското дефиле продължава и през септември в Кресна и Симитли. До момента са разгледани пет варианта за изграждането на автомагистрала „Струма" през пролома. Магистралата трябва да бъде изцяло завършена до 2023 година, в противен случай страната ни ще връща милиони на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки в паспортната служба на столичната община Слатина
Опашки в паспортната служба на столичната община Слатина
Търсене на решение за казуса Калиакра
Търсене на решение за казуса "Калиакра"