НОВИНИ

Жители на Куртово Конаре настояват за затваряне на кариера за добив на мрамор

Жителите на село Куртово Конаре обявиха, че ще протестират пред Министерството на Околната среда и водите. Те настояват за незабавното затваряне на кариера за добив на мрамор в защитената зона "Басапарски ридове." Кариерата е действаща с положително решение по ОВОС от 2011 г.

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 08.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Освен парадокса, че има действаща кариера в защитена зона с всички машини и химикали, каквито предполага този процес, другия парадокс е, че няма хора на обявения протест пред министерството на Околната среда и водите. Не е ясно засега жителите на Куртово Конаре ще продължат ри да отстояват своите искания за незабавно спиране на кариерата за мрамор.

Отговор за кариерата преди дни даде министър Ивелина Василева в Народното събрание.

Защитената зона "Бесапарски ридове" е обявена през 2005 година, с цел да се запазят редки видове диви птици в района. Три години по-рано обаче, вече е подадено намерение да бъде стартирана процедура за разрешение на добив на мрамор от частна фирма. Бъдещата кариера е включена като приложение в закона за Околното среда и водите. Така през 2011 година се дава положителна оценка за въздействието върху околната среда на тази кариера. Година по-късно 2012 година е сключена концесията между частната фирма за добив на мрамор и министерството на икономиката.

Вижте прякото включване на Цвета Младенова в обедните новини "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
340 круизни кораба ще акостират край Русе
340 круизни кораба ще акостират край Русе
Б. Борисов: Всеки министър сам носи отговорност за назначенията
Б. Борисов: Всеки министър сам носи отговорност за назначенията