НОВИНИ

Жители на кв. "Левски" във Варна пресичат оживен булевард с риск за живота си

Стотици варненци ежедневно пресичат шестлентов булевард с риск за живота си, за да стигнат до нов хипермаркет. На мястото бе изграден светофар, но след протести от страна на шофьори Община Варна обяви, че той няма да работи. Така регулирането на движението в участъка е оставено на самите пешеходци.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:20, 18.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Жители на кв. Левски във Варна пресичат оживен булевард с риск за живота си

Светофарната уредба на булевард “Осми приморски полк” до разрастващия се квартал Бриз, е струвала на фирмата собственик на новия хипермаркет близо 50 хиляди лева. Размера на цялостната инвестиция, която са направили в района, е 940 000 лв. Всички промени са съгласувани с Община Варна. Още щом беше поставен през месец май обаче, светофарът предизвика неодобрението на варненци.

Инж. Злати Златев, Градски транспорт – Варна: "Там наистина не е удобно. То е изкачване и в зимата всички знаете малко лед, като има, там понеже е открито и големи тапи ставаха там."

В началото на юни Община Варна оттегли разрешителното на светофара. Така той е законно изграден, но без право да функционира. Живеещите наблизо обаче често пресичат до него и настояват движението в района да бъде регулирано.

Минувач: "Или пешеходна пътека, или подлез, или надлез със стълбички."

Светофарът пред хипермаркета се намира на 350 метра от подлеза, който свързва квартал "Бриз" с квартал "Чайка". Жителите на квартал Левски обаче трябва да обикалят с километри, или да преминат неправилно през натоварения булевард. Съвсем близо е и Стадион Варна, строежът на който трябва да приключи през 2018-а година. Тогава ще стане наложително изграждането на инфраструктура, която да позволи на жителите от близките квартали да го посещават пеша или с велосипеди, а не само с автомобилите си. От управата на хипермаркета заявиха, че ако Община Варна предприеме мерки за изграждане на надлез или подлез, те биха съдействали. Въпросът защо това не е било предложението на общината още в началото на проекта остава без отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Андрей Ковачев беше избран за заместник-председател на групата на ЕНП
Андрей Ковачев беше избран за заместник-председател на групата на ЕНП
Илия Кузманов: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като някаква гавра
Илия Кузманов: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като някаква гавра