Жители на бургаския квартал "Сарафово" започнаха подписка за ново изследване на свлачището, което се активира през октомври миналата година. Едва преди дни започнаха строителните дейности по укрепването му. Според хората обаче, вместо да изграждат отводнителна система, строителите разрушават съществуващата.

Бургас

След голямото наводнение през октомври, което активизира свлачището край брега на морето в Сарафово, собственици на къщи твърдят, че укрепването сега се прави без план.

Кметът на Бургас каза, че експертите от „Геозащита" - Варна били категорични, че изливането на бетон ще предизвика нов свлачищен процес, вместо да спре стария и отхвърлили изработения от Община Бургас проект за брегоукрепване.

Димитър Николов - кмет на Бургас: От Геозащита ни посъветваха и това е тяхното становище, че в момента така реконструираната територия със земни маси и с тази отводнителна канавка ще спре свлачищния процес. Цялата територия остава под мониторинг.

Община Бургас ще поиска ново изследване на свлачището и разрешение за строеж с бетонна укрепителна стена. Междувременно укрепването със земни маси ще бъде довършено, тъй като е единственото разрешено от „Геозащита" Варна.