НОВИНИ

Жители на "Лозенец" отново поискаха да не се строи небостъргач в квартала

Жители от софийския квартал "Лозенец" излязоха на четвърти протест тази вечер. Те отново поискаха да не се допуска построяването на 30-етажния небостъргач "Златен век" в района им и блокираха за кратко булевард "Черни връх".

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:50, 06.12.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Мълвата, че бъдещата сграда ще е жилищна, а не административна, предизвика ескалация на недоволство сред хората.

Мариан Башур, организатор на протеста: "Реално главният архитект каза, че тази сграда има втора категория и затова има разрешение до 2020 г., но като жилищна вече е с изтекло разрешително за строеж от 19 ноември тази година. Административна сграда с кухненски площи, със спални. Всичките проекти си изглеждат едно към едно като апартаменти."

Според протестиращите в административна сграда не може да има ателиета, защото е в противоречие със Закона за устройство на територията. От друга страна появата ѝ ще доведе до транспортен хаос в квартала и ще засенчи околните сгради.

Марина Пиронкова, жител на "Лозенец": "В този квартал сградите са с виждате каква височина, има закон. Сега има и вратичка в закона, която е неприятната част, която ни е събрала всички. А именно възможността да се възползват фирми от трите лица и да построят несъответстваща на околната среда сграда."

Недоволните граждани блокираха за кратко булевард "Черни връх" и заявиха, че искат казуса да се реши в съда. А докато това стане, са готови да излизат на протест всяка сeдмица.

За БНТ 2 арх. Пламен Мирянов, който е инвеститор на строежа, заяви, че заложената височина в общия устройствен план е била посочена, след като разрешителното е било издадено и затова не се съобразяват с него. Припомни, че по молба на кмета Йорданка Фандъкова сградата е намалена от 34 на 30 етажа. Допълни още, че тя ще е административна, но ще има и помещения, в които да се живее. Той обясни, че това е т.нар. бюро за живеене, което е често срещано в Европа, и гарантира потока от хора да е значително по-малък. Според арх. Мирянов това е по-добрия вариант, отколкото първоначалния план на етаж да има по 500 души, което означава, че в цялата сграда, ако е административна, ще има близо 14 000 души. Ако обаче това е желанието на гражданите, той ще се съобрази, и допълни, че е на път да заведе дело срещу протестиращите, които уронват престижа на фирмата му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ въвежда нови правила за маркиране на предаванията за възраст
СЕМ въвежда нови правила за маркиране на предаванията за възраст
БЧК обучава доброволците за европейското председателство
БЧК обучава доброволците за европейското председателство