НОВИНИ

Жители на Нова Загора блокират АМ "Тракия" заради замърсяване на въздуха

Жители на Нова Загора протестират срещу замърсяването на въздуха с неприятна миризма от инсталация за биогаз в града. Те заплашиха да блокират час пътя за Свиленград и подхода към автомагистрала ,,Тракия".

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
18:25, 19.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Стотици жители на Нова Загора се отправиха към 18:30 на шествие до централата за производство на биогаз. От инициативния комитет за чист въздух ще блокират пътя до 19 часа. Хората искат институциите да си свършат работата и да предприемат мерки за ограничаване на миризмите или ако това не се случи, инсталацията за биогаз да бъде затворена. От фирмата собственик на централата "Холдинг Градус" отрекоха тя да е причинител на неприятните миризми.

Бистра Митева - еколог на холдинг "Градус": Ние можем категорично да заявим, че миризми от нашата дейност няма и поради това не считаме, че е необходимо да предприемаме каквито и да било действия в тази посока, но въпреки всичко, тук от началото на експлоатацията на обекта се извършиха технически мероприятия като основните източници на миризми - съораженията, в които се разтоварват суровините -пилешка и торова постеля бяха заградени.
Георги Николов, председател на ОбС Нова Загора: За жалост, не Общинския съвет е отворил инсталацията за производство на биогаз. Именно затова ние задаваме въпроси на тези институции, които са пряко, всъщност ангажирани с разрешителния режим по отварянето. Вие знаете, че е избегнат ОВОС, но има доклад. Аз мисля, че тези миризми, които всъщност гражданите ни се дразнят и така създава изключителен дискомфорт за живот в града ни са всъщност от там.

Към Общинският съвет е свикана временна комисия, която е изготвила доклад. Местният парламент на града ще гласува в сряда доклад и ще бъде изпратен до премиера на България Бойко Борисов и Румен Радев, с който доклад ще настояват за спешни мерки за ограничаване на миризмите, които идват от тази инсталация за биогаз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци активно участваха в кампанията “Прозорец към родината”
Варненци активно участваха в кампанията “Прозорец към родината”
Такса масло в касовия бон в заведение в Несебър
Такса "масло" в касовия бон в заведение в Несебър