НОВИНИ

Жители на "Нови Искър" подменят въглищата с пелети по общинска програма

Програма за раздаване на печки с горене на пелети предстои да се реализира тази година. Проектът е пилотен и ще се осъществи в "Нови Искър". Районът е избран поради обстоятелството, че той е с най-много населени места от всички на територията на Столичната община.

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова
20:40, 02.02.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Целта на проекта е хората да бъдат подтикнати да използват битово гориво, което не замърсява въздуха.

Нина Макарова, директор на Дирекция околна среда към Столичната община: "В случая става въпрос за 30 пелетни печки, които Общината ще закупи и ще предостави на жители на район "Нови Искър"."

Програмата е част от мерките срещу замърсяване на въздуха приети от Столичната община.

Даниела Райчева, кмет на община "Нови Искър": "Крайградските райони на Столична община винаги са се отоплявали на дърва и въглища. Проблемът не е от днес, не е от вчера. Той е от дълги години. Хубавото е, че все повече хора искат да преминат на по екологично чисто гориво, така че да не замърсяват атмосферния въздух."

Цветан Аспарухов, който живее в Корило от 60 години се отоплява с донбаски въглища. Той е доволен от въглищатата, но има желание следващия отоплителен сезон да премине на пелети, защото не цапат и топлят по-дълго.

Цветан Аспарухов, жител на село Корило: "За един час парното ми е готово, вътре е топло вече с някъде от порядъка на 25 килограма въглища и малко съчки и е готово всичко."

Заявления по пилотния проект за подмяна на битовите инсталации за отопление в район "Нови Искър" ще се подават в Общината до 8 февруари. До момента има регистрирани около 25 заявления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция с вълнуваща история на Евровизия
Франция с вълнуваща история на Евровизия
Как цифровите услуги да станат по-достъпни за хората и институциите?
Как цифровите услуги да станат по-достъпни за хората и институциите?