НОВИНИ

Жители на община Септември отново на протест

Жители на община Септември отново излязоха на протест срещу кмета Марин Рачев. Хората настояват за пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани от местната власт. В село Варвара недоволните блокираха за кратко пътя към Велинград и се събраха на място, определено за детска площадка, като направиха символично погребение.

bnt avatar logo
от Ангел Узунов, Деница Торньова
18:47, 16.07.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Напрежението в община Септември нарастна, след решението на Общинския съвет цената за пренос на минерална вода да поскъпне седемкратно. Според кмета, то е пазарно оправдано и ще увеличи значително приходите в общинската хазна. Заради шоковото увеличение обаче, много собственици на къщи за гости и малки хотели в региона обявиха, че са обречени на фалит.

Според протестиращите, кметът на Септември Марин Рачев е сключил договор за построяване на 18 детски площадки в общината на стойност над 250 хил. лв., при 100% авансово плащане. Обществената поръчка е обявена само ден преди Коледните празници, а изпълнителят е избран и договорът с него е подписан за рекордните 10 работни дни. Върху терена, определен за детска площадка в село Варвара обаче, е отлята само плоча от 60 квадратни метра, въпреки че са проектирани и платени 90.

Николай Баташки, член на ИК „Да спасим Община Септември“: Искаме открито управление, искаме да ни се обясни къде са парите от обществените поръчки и защо детската площадка не е направена. Да се проверят всички обществени поръчки, да се разбере краде ли се и от кого. Питаме кой краде?

Хората протестират и срещу седемкратното увеличение на таксата за пренос на минерална вода, което според тях ще доведе до унищожаване на туризма в района и ще остави без прехрана цели семейства.

Спират баните, минералните бани, хотела.
Убива се бизнесът, без никой да ни обясни защо, гласуват се едни цени на минерална вода едни такива, при условие, че във Велинград цената за пренос на вода е 12 стотинки, тук в едно малко село... цената за пренос на вода е 3.60. Как ние можем да бъдем конкурентноспособни, на фона на това, че сме на 20 км. от Велинград?
Искаме минералната вода да остане за хората, за варварци, а не септемврийци да ни ограбват и ние да стоим на сухо.

Кметът Марин Рачев и днес не влезе в диалог с протестиращите. Само преди дни, той заяви, че въпреки увеличението на цената за пренос на минерална вода, има сериозни инвестиционни намерения в региона, а парите от новата такса ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата.

Марин Рачев, кмет на община Септември: Знам, че една стока струва толкова, колкото е нейното търсене и интереса към нея. Нашите проучвания, нашите анализи показват, че 3 лева е цена, която всеки ще си позволи.

Хората от село Варвара са категорични, че ще продължат с протестите си и приканиха и други населени места от общината да ги подкрепят. И днес те преминаваха организирано пешеходните пътеки, с което блокираха за кратко движението към Велинград, но до напрежение с шофьорите не се стигна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски пожари и рекордни жеги в Европа
Горски пожари и рекордни жеги в Европа
Почина момчето, пребито заради цигара в Бяла
Почина момчето, пребито заради цигара в Бяла