НОВИНИ

Жители на „Подуяне“ протестират срещу строеж

Жители на столичния квартал "Подуяне" недоволстват срещу нов строеж на кръстовището на улиците "Русалка" и "Буная". Зрители на БНТ 2 сигнализираха, че ще излязат на протест в понеделник, ако застрояването на пространството пред блокове 34 - 38 не спре.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:40, 19.08.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Хората от квартала се оплакват, че никой не ги е уведомил за големия проект, който ще се изгради на мястото на едноетажен ресторант, построен върху зелена площ пред блока.

Ева Александрова, жител на квартала
"Живеем на вторият етаж. Този 8-9 етажен блок ми закрива, слънце няма да имам въздух, и небето дори няма да виждам - срам и позор."
Светослав Сърев, жител на квартала
"Доколкото знаем и прочетохме в интернет, тук ще се строй 7-етажен блок. Как ще си паркираме ние колите тука? Как децата ни да играят тука? Как да дишаме? Ще си подаваме ръцете ето така!"

Гражданите недоволстват и заради затварянето на тротоарите и отрязването на няколко дървета около строежа. Свързахме се с инвеститора, за да разберем какво все пак ще се строи и имат ли основание за притеснение гражданите. От там заявиха, че проектът изцяло е съобразен с одобрения устройствен план на столицата за съответният квартал, който позволява строителство на сгради до 8 етажа. И има всички разрешителни за стоеж.

Арх. Пламен Мирянов, директор на строителна фирма изпълнител
"Това, което ние ще строим, една изключително елегантна и красива сграда. Жилищна сграда също на 8 етажа, на колкото са и останалите блокове. По скоро бих казал, че блок 34-38 е от нашата югоизточна страна, така че откъм нашата нова сграда дори няма как да огрее слънце към тях. Защото те ни засенчват нас, а не ние тях. Значи, сградата е могла да бъде с по-голяма височина - значи още поне етаж и половина два. Ние сме я намалили така че сградата е точно равна и даже мисля, че 50 сантиметра от техният блок, само за да бъдем по скоро от архитектурна гледна точка да направим нещата да са като комплект."

По думите на инвеститора, законовото изискване за 20 метра отстояние от съседната сграда е спазено. Според него на този етап е невъзможно да бъде променян планът на строежа, защото е обвързан с банков кредит и ипотека. БНТ 2 продължава да следи случая. Очакваме мнението по казуса и на районната администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитниците на Бедечка искат мораториум за строежите в парка
Защитниците на "Бедечка" искат мораториум за строежите в парка
Иманяри взривяват църкви, археология с нищожно финансиране
Иманяри взривяват църкви, археология с нищожно финансиране