НОВИНИ

Жители на район "Владислав Варненчик" не искат ново строителство

Жители на варненския квартал “Владислав Варненчик” се обявиха срещу изграждането на нови кооперации в трети микрорайон. Те се страхуват, че местата, които в момента се използват за паркинги, и поляните, където играят децата им ще изчезнат. Тези площи обаче са частни – върнати на собствениците им преди 15 години. Сега те искат да строят.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
21:00, 11.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Малко повече от 80 дка са частните земи в трети микрорайон, за които има инвестиционни намерения. Доскоро собствениците на терени не са могли да строят, тъй като за района е нямало Подробен устройствен план.

Никола Николов, Инициативен комитет на собствениците на реституирани имоти в района
" Преди две години започнахме собствениците на реституирани имоти да се обединяваме, за да съберем средства и ние да заплатим изработването на ПУП на 3 и 4 микрорайон. Правим нещо, което отдавна е трябвало да напправи държавата."

Според проекта за Подробния устройствен план, в района ще бъдат изградени 80 кооперации. Те ще заемат поляните, където сега играят деца или се използват за паркинги. Живеещите в района не са съгласни, подават възражение, подкрепено с 2257 подписа.

Цветан Лацов, жител на района
"Ние не желаем да се строят тук кооперации и искрено се надяваме да намерят начин да обезщетят собствениците."
Ваня Николова, жител на района
"Ние искаме тази зеленина и Владиславово да остане точно такова, каквото е."

Районното кметство също не е съгласно с проекта за Подробен устройствен план, който предвижда само 11 процента от частните земи да бъдат отнети за обществени нужди.

Николай Костадинов, кмет на район “Владислав Варненчик”
"Аз мисля, че процентът е максималният, който е допустим по Закона за устройство на територия – именно 25%, тъй като по сегашния проект не е спазено заданието от район “Владислав Варненчик” за нови допълнителни детски и спортни площадки."

Жителите на района се надяват гласът им да бъде чут. Районният кмет пък уверява, че ще изисква от проектантите да предвидят в Плана повече място за спортни и детски площадки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск въведе четвърта категория за канонизиране
Папа Франциск въведе четвърта категория за канонизиране
Президентът Радев се срещна в Подгорица с черногорския си колега
Президентът Радев се срещна в Подгорица с черногорския си колега