Около 1000 тома българска и световна литература, получи като дарение библиотеката в село Овчарци. Дарителите са жители на селото, които по този начин намират нов дом за книгите от домашните си библиотеки. Това е най-голямото дарение за последните няколко години

Овчарци, Сапарева Баня

Библиотеката в село Овчарци разполага с над 7200 заглавия. Заради демографската криза и предимно застаряващото население, броя на читателите с всяка година намалява.

Радка Лазарова – библиотекар: “С много мъка ги докарвам до 70 и то с посещенията през лятото на децата, които не живеят в Овчарци и идват при баба и дядо през лятото и идват със задължителните списъчета от училище.”

Според Радка Лазарова една от причините за липса на читатели в библиотеката e достъпа до електронни издания на книги, които са доста по- атрактивни за подрастващото поколение.

Радка Лазарова – библиотекар: “Не обичат децата да четат, не знам защо. Сигурно вината е и в родители и в нас библиотекарите, и в учителите – не успяхме да приобщим децата към книжката.”

Библиотеката в село Овчарци се помещава в нова сграда, която е много по- просторна и уютна от предишната, но трудно се отоплява в зимните месеци.

Радка Лазарова – библиотекар: "Най-голямата ни нужда е това да имаме един климатик, който съм убедена, че ще харчи по- малко ток на общината. Може да дойдат две дечица през деня, но тук трябва да е затоплено.”
Преди дни библиотеката получи и поредното дарение – секция върху която сега са подредени наградите на местния фолклорен ансамбъл, завоювани на сцените на много Национални фолклорни конкурси и фестивали.
Вижте повече за кампанията Търси Доброто