НОВИНИ

Жители на Сопот излязоха на протест заради "превода" на "Под игото"​

Жители на Сопот излязоха на протест заради "превод" на съвременен български език на романа "Под игото" на Иван Вазов. В новия превод, направен от Нели Стефанова са заменени над 6000 архаични думи и изрази с такива от съвременния език.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
18:31, 05.12.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Мариана Сарафова, жител на Сопот: Абсолютно съм възмутена от поведението на хора, които си позволяват нашия роден, български език да го заменят със съвременни думи. Да петнят творчеството на Вазов това е недопустимо.
Николай Василев, жител на Сопот: Глупаво е да се мисли, че съвременните умни български деца не разбира ли "Под игото". Кое дете не разбира думичката чучур, кое дете не разбира думичката бухлати чемшири. Иска ми се "Под игото" такова, каквото го е написал Патриарха.

Според директора на къщата - музей "Иван Вазов" преводът на съвременен български език e некоректен и още повече ще затрудни учениците.

Борислава Петрова, директор на къща-музей Иван Вазов: Ако искат да разберат "Под игото" нека дойдат в музея. Тук е и чемшира, тук е и баричката. Нека не снижаваме нашите ученици. Ако образованието преди е било във височина 2 метра, постепенно летвата пада, пада, пада. Не трябва да губим езика, си, културата си, изгубваме идентичността си.
Нели Стефанова, превела "Под игото" на съвременен български език в Сутрешния блок на БНТ заяви, че е съгласна с обвиненията на опонентите. Смята обаче, че трябва да се наруши сакралността на този текст, за да може информацията от него да стигне до днешните и бъдещите поколения.
Нели Стефанова: Вариантът децата сами да търсят в интернет значението на думите не работи, защото, веднъж оказали се там, децата намират значително по-интересни неща там. Родителите - млади хора, също не биха могли да се справят с този текст.

Романът е превеждан на над 65 езика, но превод на съвременен български език не е нужен и "Под игото" трябва да остане в автентичния си вид, категоричен е кметът на Сопот.

Деян Дойнов, кмет на община Сопот: Препоръчвам на тези издатели тиражът, който вече са реализирали и са осъществили, просто да го вземат до последната книга, да го изкарат на някоя поляна в гората и да го запалят

Протестиращите призоваха всички ресорни институции в държавата за позиция по темата. Заканиха да блокират подбалканския път София - Бургас, ако няма резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-председателят на ДПС: Гласуването на субсидията е проявление на нисък морал
Зам.-председателят на ДПС: Гласуването на субсидията е проявление на нисък морал
Партиите може да останат без субсидия за догодина
Партиите може да останат без субсидия за догодина