НОВИНИ

Жители на Старозагорски села протестираха срещу изграждане на кариера за варовик

Жители на 11 села в Старозагорско протестираха срещу изграждането на кариера за варовик в местността „Кереч Търла". Те блокираха подбалканския път София-Бургас, с искане за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отразена и тяхната позиция.

bnt avatar logo
от БНТ
23:06, 22.08.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Бъдещата кариерата за варовик е в землището на три села - Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви. Само на 2 километра обаче има друга карира,a по закон, в региона не може да има две кариери. Освен това местността, където ще се създава кариерата е и вододайната зона на две села.

Динко Дедев-кмет на с.Едрево: ,Опасяваме се от екологична катастрофа и то много голяма екологична катастрофа, защото самата концесия е 800 декара. Губим водата, губим си въздуха.

Хората настояват за отмяна на разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда.

Венета Вапцарова: ,Настояваме да няма кариера. Да няма кариера, защото 800 декара ще се унищожи гора......унищожава се, там е популацията на благородния елен, там има едро дивечево ловно стопанство.
Делян Иванов -секретар на Община Стара Загора: Община Стара Загора е дала становище за несъгласие, за разработка на находището Кереч Търла.

От министерството на енергетиката, което е издало разрешението за строеж на кариерата подчерта, че концесия ще бъде преразгледана.

Жечо Станков-заместник-министър: Винаги сме се грижили за това да намерим баланса между концесионера и съответно гражданите така че преди всичко да бъдат защитени правата на гражданите.

Изграждането на кариерата още не е започнало, а концесионер на находището за 25 години е пловдивска фирма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Военната инфраструктура на НАТО се премества все по-близо до границите ни
Путин: Военната инфраструктура на НАТО се премества все по-близо до границите ни
След екстремно селфи: 11-годишно момче e обгорено от волтова дъга
След екстремно селфи: 11-годишно момче e обгорено от волтова дъга