НОВИНИ

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха на протест

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха на протест с искане да бъде изградена цялостна канализация в района и да бъде назначен заместник кмет с ресор "Горубляне".

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:21, 19.02.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Недоволните блокираха на няколко пъти по 10 минути движението по Околовръстния път при кръстовището със "Самоковско шосе", заради което се образуваха километрични задръствания. Протестът на горублянци беше подкрепен от жители на кв. Симеоново и Драгалевци. Още във вторник протестиращите ще внесат исканията си в районната администрация и Столичната община и дават две седмици срок на властите за отговор. В противен случай се заканиха отново да блокират кръстовището. От Столичната община коментираха за БНТ, че тази година ще продължи поетапното изграждане на канализационната мрежа.

С лозунги "Канализация до всяка къща" и "Бюджет за Горубляне" жители на квартала блокираха движението по "Околовръстния път" в София, за да заявят своите искания.

Протестиращите недоумяват защо за озеленяване в бюджета са заложени 23 милиона лева, а за водоснабдяване и канализация само 3 милиона. На блокадата пристигна и районният кмет на "Младост" Десислава Иванчева, която беше посрещната от множеството с думите "Оставка". Това тя прие с усмивка, а на въпроса кога ще има канализация в целия квартал, Иванчева заяви, че отговор на този въпрос могат да дадат само от Столичната община. Въпреки това районната администрация търси начини на финансиране за изграждането й.

Кметът на "Младост" обяви, че е изработен нов проект за канализация в района.

Недоволните поискаха още да бъде наложен мораториум върху продажбата на земи от държавния и общинския поземлени фондове за район Югоизточен, до приключване на обезщетяването на собствениците от "Горубляне", довършване на Южната дъга. Тези свои искания те ще внесат във вторник в районната администрация и Столичната община. Тогава ще започне да тече и двуседмичният срок, който дават на властите, за да кажат как и кога ще се решат проблемите им. В противен случай се заканиха отново да блокират кръстовището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реплика на Тръмп за несъществуващ атентат в Швеция стана хит в социалните мрежи
Реплика на Тръмп за несъществуващ атентат в Швеция стана хит в социалните мрежи
85 леки пътно-транспортни произшествия са станали днес в София
85 леки пътно-транспортни произшествия са станали днес в София