НОВИНИ

Жители на „Младост“ 4 бранят зелени площи в квартала

Жители на "Младост" отново са готови да протестират заради опасността да изгубят поредна залена площ в квартала. Днес те се срещнаха с кмета на София и с юристи от Направление “Архитектура и градоустройство” към общината, в опит да запазят зеленото пространство до домовете си.

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 18.08.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Зелената площ, която хората искат да защитят е между блоковете 401, 409 и 411 в "Младост 4". Преди около месец тя е заградена и подготвена за строеж. Електрически кабели, които минават през терена вече са преместени извън него.

Теренът е частен. През 2000-та година е бил собственост на "Софийски имоти", след което е препродаван многократно. Хората очакват общината да намери законови основания да не допусне строителство в зелената площ.

Георги Михайлов, жител на блок 401
"Тече проверка в момента до изясняване на случая. Ще излезе със становище тогава Столична община, какво ще се прави с въпросния парцел."
Радослав Илиев, жител на блок 409
"Ако мине тази проверка и те кажат, че имат абсолютно законови основания този строеж да продължи, нашите протести ще продължат."

Сред основанията да не се издаде разрешително за строеж, които изтъкват хората, са неточности в подробния устройствен план и тръби на топлофикация, които минават през терена. Аналогична е и ситуацията с оградената за стрителство зелена площ между блокове 19, 20 и 21 в „Младост“ 1, за която Йорданка Фандъкова заяви, че ще отмени разрешението за строеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възмущение от разтърсващите кадри на оцелели деца след бомбардировка в Алепо
Възмущение от разтърсващите кадри на оцелели деца след бомбардировка в Алепо
„Добрият самарянин“ се нуждае от помощ
„Добрият самарянин“ се нуждае от помощ