Жители от община Струмяни излязоха на пореден протест заради тройното поскъпване на цената на водата от началото на годината. Те отказват да плащат сметките си вече пети месец и твърдят че сумите, които дължат са непосилни за тях. Тази сутрин протестиращите опитаха да разговарят с кмета на община Струмяни, но той не се появи, за да даде яснота относно искането им за отделяне от ВиК асоциацията в област Благоевград.

Струмяни

В началото на годината цената на водата в община Струмяни е увеличена от 60 стотинки на 1лев и 52 стотинки за кубик.

Надка Вълкова: От 27 февруари до 6 ти тоя месец, имам 50 кубика натрупани...Живея сама в къщата, нямам никой, който да живее при мен, за да може да се харчи толкова много вода. Как ще ги платя? Нали трябва и други сметки да плащам, нали трябва и лекарства да си купя...

Недоволството си местните жители насочиха най-вече срещу ВиК асоциацията и присъединяването им към ВиК Благоевград.

Георги Фильов, председател на Инициативния комитет: От 5 месеца ходене по мъките с тази питейна вода, считаме че това което до момента е направено, е незаконно. Затова защото няма допитване до хората, няма правени анкети. Хората са толкова изнервени, че в един определен момент очакваме да се случи нещо непредвидено, ако влязат в някой двор да засичат водомерите.

Жителите на селата Илинденци, Микрево и Струмяни искат да напуснат ВиК асоциацията в област Благоевград и да бъде създадено самостоятелно водно дружество на територията на общината, както е било до миналата година.

Илия Башлиев, кмет на село Илинденци: Никога няма да останем в тая асоциация...Да кажа на господин Нанков - какъв му е проблема, да ни даде да си оперираме ние сами в община Струмяни и да си контролираме сами водата?

Твърдо решени да не се съгласяват с новите цени на водата, хората от селата в община Струмяни са категорични, че няма да плащат по новите разценки. Заканиха се, че ако проблемът не бъде решен, ще затворят международния път за Гърция.