НОВИНИ

​Жители на Царево, Ахтопол и Китен излязоха на протест

Близо 400 души блокираха за около два часа главния път Бургас-Резово. Хората протестират за това, че вече 10 години няма одобрен Общ устройствен план, което пречи на бизнеса.

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 14.04.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Близо 400 човека от морската община преградиха пътя и пожелаха държавата да ги чуе.

Таня Янчева "Ние живеем в момента без правила, без рамка. Ние нямаме рамка за развитие, а времето вече доста напредна. Трудно ни е, не можем да оцеляваме. Колкото и да се мъчи да се справим-не можем."
Георги Пейчев-рибарско сдружение: "Няма периметър за работа. Когато имаме устройствен план-ние знаем къде ще бъде цеха, какво ще се прави утре там, какви хотели ще бъдат там и ние ще насочим инвестицията си в тази посока."

Заради протести на зелени организации преди 7 години държавата блокира новия устройствен план, а старият бе заличен три години по-рано. Така и животновъди, и многобройните пчелари от региона на Странджа са с вързани ръце.

Манол Тодоров, пчелар: "Вече и малките деца знаят, че ние ще регистрираме "Странджански манов мед" като защитено наименование за произход, а къде да го разфасоваме този мед? В мазета и в гаражи ли? Искаме спешно индустриална зона."

На протеста бе и кмета на Царево, който също апелира за бързо решаване на проблема.

Георги Лапчев, кмет на Царево: "Най- морската община в България. Ние всъщност представляваме една пета от морската граница на държавата. Това са 64 километра море, в което в момента е наложен абсолютен блок-там нищо не се случва. Няма как да се случи презастрояване, защото хората не го желаят."

Репортерската ни проверка установи, че и другите морски общини-Несебър, Поморие, Созопол и Приморско също чакат за одобряване на Общ устройствен план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна евакуацията на 4 сирийски градове
Започна евакуацията на 4 сирийски градове
Производители на пъдпъдъчи яйца настояват за подпомагане
Производители на пъдпъдъчи яйца настояват за подпомагане