НОВИНИ

Жители на Видин искат дизеловата централа да стане културен център

Започна подписка за преустрояването на старата дизелова централа във Видин в културен център. Тя е сред първите в страната, а за изграждането и е проведен местен референдум. Преди повече от 40 години предназначението й отпада, тогава започва и разрухата.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
07:21, 21.03.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
жители видин искат дизеловата централа стане културен център

Над 200 души вече са подкрепили подписката сградата на някогашната дизелова електроцентрала в града да се превърне в културен център. Преди 90 години тя снабдявала с ток домакинствата, а сега е история за града.

Красимир Каменов, гражданин: Подкрепям тази инициатива, защото е редно една сграда, която има историческо, а и културно значение като архитектура, да бъде достъпна.

Решението да се ползва заем за осветление и строежа на важни за града сгради, гражданите взели сами, защото за целта е проведен местен референдум. В архива пазят предложението на градските съветници да се поискат 20 милиона лева от държава.

Мария Новакова, гл. експерт в отдел „Държавен архив“- Видин: В същото решение е отбелязано, че да се поканят гражданите на 6 януари следващата 1924 година да се произнесат желаят ли да се сключи този заем съгласно Закона за допитване до народа, или не.

През 70-те години на миналия век дизеловата централа е изведена от енергийната система на страната. От тогава постепенно придобива и сегашния си вид.

Въпреки че като електроцентрала е изгубила предназначението си, хора настояват тя да бъде съхранена като сграда.

Ана Лозанова, гражданка: Това означава, че имаме памет.

Бисерка Вълканова, гражданка: Това е култура. Това е ценност, която младите не познават.

Сградата сега е на Електроенергийния системен оператор. За да се превърне в културен център, държавата ще трябва да я предостави на общината, а тя да кандидатства по европроекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Под прикритие завладя 186 територии на четири континента
"Под прикритие" завладя 186 територии на четири континента
Родители в защита на детски център в Пловдив
Родители в защита на детски център в Пловдив