НОВИНИ

Жители на Владая - на протест заради липса на алтернатива на градските автобуси

Година след протестите на жителите от квартал "Княжево" и село Владая, които настояваха да се возят в нови автобуси и да бъде удължен маршрутът на трамвай номер 5, исканията им остават неизпълнени. Заради това хората планират до края на месеца да излязат на протест и да блокират международния път Е-79 с надежда институциите да им обърнат внимание.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
18:40, 19.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Липсата на нови автобуси и алтернатива на градския транспорт за придвижване от Владая до Княжево продължава да гневи хората. Въпреки съкращаването на интервала на автобусите в час пик, хората се оплакват, че колите често се чупят и те често закъсняват за работа и училище. 12 месеца, след като исканията им бяха поставени пред Столичната община, те все още са неизпълнени.

Васил Николов, председател на Инициативния комитет за подобряване на транспортното обслужване във Владая и Княжево
"Нито велоалеята, нито автобусите за обществено ползване са сменени с нови, което също беше залегнало, нито удължаване на трасето на трамвай номер 5 в посока Владая е изпълнено."

Васил Николов смята, че връщането на маршрутка номер 22, която отдавна не се движи от София до Владая, е можело да стане факт, но заради забавяне от страна на местната управа са настъпили законови промени и сега е невъзможно да се обяви скоро конкурс. От Столичната община смятат, че по-голямата част от исканията са изпълнени.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта в Столичната община
"А 58 се случи. Разписанията бяха направени заедно с гражданите. Трамвайната линия до Владая е инженерно е много трудно да се случи, както и продължаването на велоалеята в тези кратки срокове."

Въпреки това заместник-кметът обясни, че ще се подготви проект от транспортната дирекция и главния архитект за реализирането на тези идеи. По отношение на автобусите Крусев заяви, че те са произведени през 2006 година и се движат и по много други линии в София. От Инициативния комитет контрираха, че върнатата 58-а линия има само 7 курса на ден, които са недостатъчни за броя на жителите на Владая и съседните села.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столични пожарникари спасиха коте близо до Орлов мост
Столични пожарникари спасиха коте близо до Орлов мост
 Един човек загина заради студовете в Бразилия
Един човек загина заради студовете в Бразилия