НОВИНИ

Жителите на Баланово се оплакаха от замърсена вода

Жителите на дупнишкото село Баланово сигнализираха, че повече от година от чешмите им тече замърсена вода. Според тях водата е негодна за пиене и дори опасна за човешкото здраве. Те са събрали подписка, в която са се включили над 200 човека. Тя ще бъде изпратена до МОСВ, кмета на община Дупница, ВиК в града и омбудсмана.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
18:00, 06.09.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Хората от селото разказаха, че водата, която тече от чешмите им е неизползваема и се налага да изминават по няколко километра ежедневно, както през лятото, така и през зимата, за да си напълнят туби с вода.

"Желаем да заплащаме водата, не като питейна, след като не може да се пиене, а като промишлена. Даже и за поливане не става."

Жителите на Баланово разказа, че никой не се осмелява нито да пие от водата, нито да я използва за битови нужди, защото всичко побелява от нея."

"Нагарча, с вкус на метал, мирише. Никой не пие такава вода."

Кметът на селото каза, че в последната една година многократно е сигнализирал, както ВиК-Дупница, така и Общината, но решение на проблема все още не е намерено и хората продължават да плащат, за вода, която не могат да ползват.

Явор Митов, кмет на село Баланово
2 км посока, откъдето идва водата, да се направи нов каптаж и от там да се хваща вода.”

От ВиК-Дупница, казаха, че са запознати с проблема и признаха, че са завишени стойностите на сулфатите във водата. Но според тях няма опаснот за здравето на хората. За да бъде решен проблемът обаче са необходими средства, за да се направи геоложко проучване и да се установи източника на замърсяване. Осигурени средства обаче все още няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бежанци предизвикаха пожар край село Граматиково
​Бежанци предизвикаха пожар край село Граматиково
Близо 290 000 мигранти са дошли в Европа през Средиземно море през 2016 година
Близо 290 000 мигранти са дошли в Европа през Средиземно море през 2016 година