НОВИНИ

Жителите на Брацигово категорично против площадка за рециклиране на пластмаса

Жителите на Брацигово твърдо се противопоставиха на изграждането на площадка за рециклиране на пластмасови отпадъци. Инвестиционното намерение е внесено в община Брацигово от фирма "Европейска рециклираща група", която е свързана с китайски бизнесмени. Недоволството в града се надигна веднага след оповестяване на идеята на сайта на общината, където гражданите имат възможност до 25-ти януари да изразят позицията си.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова, Ангел Узунов
06:50, 23.01.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Импровизираната среща между кмета на Брацигово и представители на граждански инициативен комитет, който не желае в близост до града да се прави площадка за рециклиране на пластмаси, се превърна в бурен дебат за бъдещето на града и опазването на екологията в района.

Намерението на двамата съдружници от "Европейска рециклираща група" – Джоу Шидан и Янг Ванг е да преработват пластмаси с обем от 20 000 тона годишно, като за целта ще използват две поточни линии. Хората обаче се страхуват, че процеса ще доведе до замърсяване на околната среда.

Соня Мишева: Не мога да допусна такова производство на територията на община Брацигово, защото това касае здравето и живота на хората. Притесняват ме последиците от това рециклиращо производство, притеснява ме разрастването му евентуално за бъдеще.

Град с история, чист въздух и минерална вода не трябва да бъде развиван индустриално – смятат жителите на Брацигово и не крият опасенията си, че технологията е рискова. Казват, че имат информация от подобно производство край Асеновград.

Янко Янев: Онова момче, което работи в Асеновград казва, че се порязало и не може да му заздравее раната в продължение на не знам вече колко време... това са бактерии, това е нещо страшно.
Соня Мишева: В никакъв случай не трябва да бъде допуснато.
Янко Янев: Ако има някой да дойде и да каже – ще направя завод, ще направя пречиствателна станция и ще дам 200 работни места.

На срещата с хората от Брацигово нямаше представители на китайските инвеститори, които директно да отговорят на зададените въпроси.

За БНТ по телефона единият от двамата съдружници Янг Ванг заяви, че планират в бъдеще да се срещнат с местните жители. Инвеститорите гарантират, че ще бъде спазено изцяло законодателството за опазването на околната среда. Те посочиха, че на много други места в България има изградени рециклиращи площадки и те са в услуга на природата без да нарушават екологичното равновесие.

Според внесената в общината документация, бъдещото производство ще се намира в частен обект извън територията на Брацигово и инвеститорите вече имат сключен договор за наем.

Площадката обаче попада в близост до защитена зона "Западни Родопи" за опазване на дивите птици. Затова и кметът Петко Петков настоява за оценка за въздействие върху околната среда и твърдо застава зад исканията на своите съграждани.

След като екоинспекцията в Пазарджик даде своето становище ще стане ясно и дали подобно производство е вредно за населението и околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови призиви за протести в Гърция срещу името на Македония
Нови призиви за протести в Гърция срещу името на Македония
Дронове прекъснаха за кратко работата на американското летище Нюарк
Дронове прекъснаха за кратко работата на американското летище Нюарк