НОВИНИ

Жителите на Елин Пелин протестират срещу заселването на бежанци

Още един град у нас протестира срещу заселването на бежанци. Местната управа на Елин Пелин отказва да издаде документи на законно пребиваващо сирийско семейство, избягало от войната. Причината - местните не искали под никаква форма бежанците да пребивават там.Подробности от Милена Кирова, която следи случая.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:07, 13.02.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Преди няколко часа част от жителите на Елин Пелин се събраха пред общината, за да кажат "не" на настаняването на бежанци в града.

Кметът на общината също ги подкрепя, като основните мотиви са, че хората се притесняват, дори се страхуват от бежанците. От една страна, за да няма набези върху домовете им, от друга страна - най-вече заради терористичните заплахи в Западна Европа.

Протестиращите подчертаха многократно, че нямат нищо против семействата от Сирия - жени и деца, които бягат от войната. Но по-скоро се притесняват от мъжете, защото по думите им, не е ясно с какви намерения идват те в България.

Кметът на Елин Пелин каза, че заради непосредствената близост до магистралата, доста често през града преминават бусове с бежанци, някои от които остават тук. По негова информация в града и околните села има повече от 30 бежанци.

На протеста сутринта тук бяха и кметовете на околните села, които разказват, че заради обезлюдяването на селата и оставените множество безстопанствени къщи там започват да се самонастаняват бежанци, които създава притеснение у хората.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват за опасни тунели и мостове в Пловдив
Проверяват за опасни тунели и мостове в Пловдив
Около 15.00 ч. възстановяват движението в тунел Ечемишка
Около 15.00 ч. възстановяват движението в тунел "Ечемишка"