Жители на община Гърмен излязоха на протест. Те настояват държавата и местната власт да намери решение на проблема с незаконните къщи, построени върху чужди имоти. Две години след конфликта такова все още няма.

Митинг-шествието е организирано от сдружение „Бъдеще за община Гърмен“ и е под надслов „Има ли закони в България“. Протестиращи се събраха на площада пред сградата на община Гърмен и се включиха в шествието, с което искат да покажат и припомнят на местната власт и отговорните институцци, че проблемът с незаконните постройки, в които живеят ромите в общината, продължава да съществува и никой не прави нищо той да бъде разрешен.

Местните жители искат незаконните постройки да бъдат съборени. На този ден преди две години заради силна музика и последвала забележка се стигна до саморазправа с брадви и камъни в центъра на Гърмен. Впоследствие жителите поискаха всички незаконни постройки в ромската махала да бъдат съборени. За две години обаче само 10 от незаконните постройки са били премахнати. Затова е и протестът тази вечер.

От кметството в Гърмен казаха още, че по закон не могат да предприемат действия по събарянето на незаконните ромски къщи на територията на община Гърмен, защото нямат общински общежития, в които да настанят ромите, ако ги извеждат от домовете им. Стопирана е и процедурата за провеждането на референдум сред местните хора в Гърмен по проблема с незаконните постройки заради неспазени срокове, в които да се подготвят и одобрят изборните документи.

Процедурата се обжалва в Административния съд в Благоевград. След решението на съда областният управител на Благоевград ще насрочи нова дата за провеждането на референдум в Гърмен. Наш екип се опита да разговаря и с ромската общност, която живее в гърменския квартал „Кремиковци“, но бяхме заплашени с физическа саморазправа.