На протест излизат тази вечер жителите на Гърмен. Те настояват незаконните постройки в ромския квартал Кремиковци да бъдат съборени. Има решения за премахването на 114 постройки. Те обаче не се изпълняват, тъй като засега общината в Гърмен няма къде да настани хората. Протестът е насрочен за тази вечер от 18:30 часа на централния площад в селото.

Гърмен

В Гърмен хората твърдят, че през последните месеци не се прави нищо по въпроса със събарянето на незаконни постройки. Според тях дори са узаконени незаконно две къщи в квартал Кремиковци.

- Единствените къщи, които бяха съборени, сега са узаконени и се строят нови къщи, ако това беше реакцията на местната и държавната власт, просто е една откровена подигравка с хората.

Протестът тази вечер ще е насочен и срещу евентуалното приемане на подробен устройствен план на квартал Кремиковци, което според жителите в Гърмен на практика ще означава узаконяване на целия квартал.

- Улици, съоръжения, с едничката цел просто да се спечелят едни пари, защото това струва милиони, да се направи един квартал и независимо от всичко че има собственици, на които тази земя е била отнета незаконно преди 15 години, които водят дела, някои от тях спечелени.

Кметът на Гърмен обясни, че няма къде да бъдат настанени хората, които ще останат без дом при евентуално събаряне на постройки. Затова и не се пристъпва към изпълнение на заповедите, въпреки че вече има избран изпълнител за тези дейности.

Минка Капитанова, кмет на община Гърмен: Има регламент, който ни задължава, че първо трябва да бъдат настанени и след това да бъдат съборени тези постройки.

Протестът се очаква да премине с шествие.