НОВИНИ

Жителите на квартал "Обеля" са против застрояването на зелените площи

Жителите на софийския квартал "Обеля" са против застрояването на зелените площи в района. Това стана ясно по време на общественото обсъждане, което се проведе тази вечер по повод планиран строеж в междублоково пространство, което е частна собственост.

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 30.11.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Хората от квартала заявиха, че ако гласът им не бъде чут, ще търсят правата си по съдебен път. Те са категорични, че макар теренът да е частен, има подробен устройствен план на квартала, според който на мястото може да има сграда, но на един, а не на три етажа, каквато иска да построи инвеститорът.

Ани Иванова
"По изказванията на собственика говорим за триетажна сграда с корниз 10, което означава, че блокът, в който живея, ще бъде две трети покрит, светлина абсолютно никаква няма да има. Светлина ще постъпва единствено на последния етаж, максимум на предпоследния етаж."
Надя Младенова
"Не приемам въобще за нормално да се застроява задблоково пространство, колкото и голямо да е то и да се отнемат зелени площи."

Дискусията се организира по настояване на инвеститора, който след края на обсъждането заяви, че заради острата реакция на гражданите не е убеден дали ще реализира намеренията си.

Божидар Богданов
"Аз смятам, че съм спазил изцяло закона. Всеки има право да пусне жалба, да бъде разяснено - затова се прави, хората да бъдат осведомени."

Кметът на район "Връбница" увери жителите на квартала, че оттук нататък за всеки нов строеж ще се организира дискусия, а за терена, предизвикал недоволството на хората, той заяви:

Младен Младенов - кмет на район „Връбница“
"Подробният устройствен план там е отредил сграда от 1 етаж плюс един, който да покрие сградата. Те променят плана и предлагат да се направи сграда на три етажа. Затова ние по закон уведомяваме гражданите, че планът е променен."

За да бъде променен устройственият план и да се позволи построяването на по-висока сграда, е необходимо разрешение, каквото към този момент няма. Досега в районната администрация няма постъпили писмени възражения срещу застрояването на терена. Кметът на района увери, че процедурата по издаването му е дълга и хората имат достатъчно време да внесат писмено оплакванията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимната обстановка в София е спокойна
Зимната обстановка в София е спокойна
Откраднатите автомобили, открити в язовир за използвани за престъпления
Откраднатите автомобили, открити в язовир за използвани за престъпления