НОВИНИ

Жителите на Нови Хан са против добива на кварцов пясък в лесопарк "Побит камък"

Жителите на Нови Хан се обявиха против добива на инертни материали в лесопарк "Побит камък". Това стана ясно след среща-обсъждане на хората от района и общинската администрация с концесионера на проекта, който предвижда добив на 80 хиляди тона кварцов пясък на площ от 67 декара в землището на селото.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
21:00, 19.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Недоволството на месните хора идва от факта, че преди три дни в лесопарк "Побит камък" влезли багери и започнали да копаят.

Петко Костов, кмет на село Нови Хан: "Всички в община Елин Пелин са против добива на този кварцов пясък, защото това ще унищожи на първо място природата. Но второ място инфраструктурата и на всичкото отгоре е опасно за здравето на хората."

Според кмета на селото първите къщи от вилната зона на Нови хан се намират на не повече от стотина метра от кариерата. На 600 метра по въздух пък има цял комплекс от затворен тип, където живеят около 1300 човека и около 200 малки деца.

Христина Маринова, собственик на имот в района: "Това значи, че тези деца не могат да останат там да живеят. На 600 метра отстояние от такава кариера, където се добива кварцов пясък, богат на силициев диоксид, от който е доказано, че се разболяваш от много тежко заболяване."
Методи Тошкин, собственик на имот в района: "Хората са си закупили апартаменти в близост до лесопарк. Те не са си закупили апартаменти в близост до кариера."

От фирмата концесионер заявиха, че след експоатацията на находището горският фонд ще бъде възстановен и няма да има последствия за хората в района.

Люба Кожухарова, председател на Управителния съвет на фирмата концесионер: "Това, което ни е докладвано от нашите специалисти, е че разстоянието по въдушна линия е на два километра. А по път на 6 километра. Т.е. няма никаква опасност за здравето и живота на хората. И нека не забравяме, че това е индустриален минерал - кварцов пясък, който се използва за пречистването на нашата питейна вода."

От местната администрация са категорични, че ще предприемат всички законови мерки, за да не позволят добива на кварцов пясък в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България участва на изложението „Зелена седмица“ в Берлин
България участва на изложението „Зелена седмица“ в Берлин
Каракачанов за Истанбулската конвенция
Каракачанов за Истанбулската конвенция