НОВИНИ

Жителите на "Овча купел" призоваха МВР да реагира срещу нелегалните бежанци

Жителите на квартала поканиха на гости вътрешния министър Румяна Бъчварова в блока, който се намира непосредствено до центъра за прием и регистрация на бежанци. Оттук трябва да мине всеки един чужденец, който иска да подаде молба за регистрация и след това да получи документи. Разговаряме с Таня Стефанов, която живее в блока, в който според откритото писмо на хората постоянно се виждат нелегални емигранти и се нарушава общественият ред в квартала.

Сергей Тодоров
от Сергей Тодоров
18:45, 21.12.2015
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
"Притеснява ме, абсолютно! Минавам оттук непрекъснато с двете си деца", сподели Таня Стефанова.

Катя Кристанова е на мнение, че бежанците не трябва да се гонят от квартала, но трябва да спазват благоприличие и да не пречат на другите.

"Тука правят мизерии. Общо взето не е много приятно", каза тя.

В откритото писмо хората призоваха МВР да съобщи какви мерки са предприети срещу нелегалните превозвачи в квартала, за да не се стигне до протести и до блокиране на околовръстното шосе.

"Смятам, че е редно хората да протестират, защото ни притеснява това присъствие тука", коментира Таня Стефанова.

Собствениците от магазина в блока са на мнение, че бежанците не пречат много на живеещите в квартала и че присъствието на чужденци е полезно за местната търговия.

"Правят проблем това че замърсяват и говорят на висок тон, просто това си им е като традиция", заяви Кирил Миленков, собственик на магазин.

Бежанците представиха друго обяснение за случилото се.

"Хората тук ги разбирам. Въпросът е, че ние отиваме в центъра за бежанци и след 2-3 дни ни гонят оттам. И след като няма къде да отидем спим тук, в гората зад блока", разказа бежанецът Атикула Мангал.

БНТ 2 ще следи за развитие на ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезание по интелигентност в Математическата гимназия
Състезание по интелигентност в Математическата гимназия
Пътят на смелите
Пътят на смелите