НОВИНИ

Жителите на район "Красна поляна" излизат на протест на 5 февруари заради мръсни

Жители на кварталите "Красна поляна", "Разсадника" "Западен парк" и "Овча купел" излизат на протест в центъра на София на 5 февруари. Причината - Общината не се вслушва в исканията им, а предлаганите от тях мерки за справяне с мръсния въздух са неефективни. Това заявиха жители на "Красна поляна", които днес се срещнаха с членове на комисията по околна среда в Столичния общински съвет.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:43, 24.01.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Липсата на контрол е в основата на проблема в район "Красна поляна" - категорична е Мария Панчева от Инициативния комитет "Подкрепа за Красна поляна". Заради това в Западния парк се изсичат дърветата, а в квартала продължават нерегламентираните изгаряния на гуми и кабели на открито. Панчева се оплаква и от липсата на бърза реакция, когато се подават сигнали за замърсяване на въздуха. По нейни думи вчера замърсяването с фини прахови частици в района е било 400 пъти над нормата.

"Тези мерки, които те замислят като цяло няма ли да свършат работа в "Красна поляна"?"

Мария Панчева, Инициативен комитет "Подкрепа за Красна поляна": "Категорично не, защото тези мерки, които до този момент ние чухме засягат трафика - движение, коли, обгазяване от тях. А при нас проблемът е обгазяване от печки и нерегламентирано горене навън."

Жителите внесоха 16 искания и поставиха срокове, в които те да се случат. Сред тях са поставянето на измервателни станции в "Западен парк" и "Овча купел", повече камери при т.нар. "Виетнамски общежития", забрана на горенето на опасни отпадъци. Замяна на помощите с твърди горива с даване на ваучери за ток, премахване на незаконните постройки, както и въвеждане на денонощен контрол от страна на институциите.

Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичния общински съвет: "В процеса на изграждане на Западния парк в целия проект има изграждане на видеонаблюдение. След акцията на 19-и и 20-и на Столичния инспекторат за разкриване на временни пунктове за събиране на гуми вече и на територията на "Красна поляна" функционират такива."

Създаването на общинска мониторингова система ще стане факт най-рано догодина, коментира Радева, тъй като през тази ще се прави анализ за нуждата от такава. В същото време зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев обясни, че при код за опасно мръсен въздух освен синята зона, няма да може да се спира и в зелена. Контролът ще се извършва от пътната полиция, като за целта ще се поставят мобилни знаци. Ограниченията няма да важат единствено за живеещите в района, както и за автомобилите със специален режим на движение. По-рано днес стана ясно, че 86% от софиянци смятат, че замърсяването на въздуха е един от най-сериозните проблеми в столицата. Това показва проучване на Алфа рисърч поръчано от Столичната община относно мерките за по-чист въздух. Според проучването по-често да се мият улиците искат 93% от запитаните, 92% пък са за безплатен градски транспорт в дните със силно замърсяване на въздуха, а 89% одобряват въвеждането на "зелен билет".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от години македонски и гръцки премиер на двустранна среща
За първи път от години македонски и гръцки премиер на двустранна среща
20 години метро в София. Докъде стигна третият лъч?
20 години метро в София. Докъде стигна третият лъч?