НОВИНИ

Жителите на с. Лозен протестираха срещу сечта в Лозенската планина

Жители на село Лозен излязоха на протест заради изсичането на Лозенската планина. Те искат тотална забрана на сечта в района за 10 години и заявиха, че това е последният им мирен протест, след което ще блокират важни пътни артерии.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова - Тиркова
19:36, 21.10.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Близо 200 души изпълниха площада пред кметството в Лозен. Хората изразиха възмущението си, че се съсипва туризма в района.

Иванка Панагонова, село Долни Лозен: На този протест заявяваме, че трябва да бъде незабавно спряна сечта и запазена планината. Да бъде използвана за туристически цели. Те показват някакви разрешения, сече се поголовно. Само дебели дървета.
Емилия Симеонова, село Долни Лозен: Да се прекратят концесиите, които са повече от 10 години и ако има някакво сечене, да е санитарна сеч и тези, които секат след това да садят нови дръвчета.

Заради сечта в Лозен се опасяват от наводнения и събуждане на свлачища в района. Местните недоволстват, че планината е обявена като зона за туризъм и отдих, а еко пътеките са разбити.

Йордан Йорданов: В момента пътищата са в окаяно състояние. Вчера бяхме със децата, на разходка с децата, значи, нещо страшно е. Особено тези големи камиони, които влизат вътре.
Иван Филибинов, село Долни Лозен: Това е националното ни богатство. Значи ако унищожим природата, какво ще оставим на следващите поколения.

От Инициативния комитет за защита на Лозенската планина заявиха, че преди 3 месеца са изпратили писмо до Министерството на земеделието, но от там не са открили нарушения при направените проверки. Ако не бъдат чути, хората в Лозен обявиха, че ще направят подписка за национален референдум за забрана на сечта в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
42 арестувани след 142-рото вечно дерби между Левски и ЦСКА в София
42 арестувани след 142-рото вечно дерби между Левски и ЦСКА в София
Ректори на висши училища наложиха мораториум върху разрастването на университети
Ректори на висши училища наложиха мораториум върху разрастването на университети