Жителите на село Овчарци за тринадесета поредна година организираха дарителска кампания в помощ на Килифаревския манастир. Цялото село събира опаковани храни и домашно произведени селскостопански продукти, които транспортира на собствени разноски до манастира.

Овчарци, Сапарева Баня

Дарителската кампания започва през 2005 година, когато Килифаревският манастир пострадал при наводнение. Придошлите води на река Белица наводнили градините му и били нанени сериозни щети на обителта. Тогава игуменката на манастира - майка Юстина, се свързала с Костадин Кацарски от село Овчарци и помолила за помощ.

Костадин Кацарски: “И ние решихме тука църковното настоятелство и настоятелството на читалището да се обединим и да събираме храна за манастира. С нас тръгнаха и дърводелци, майстори други, ако има нещо за поправка по манастира, да го направят.”

Двора на Радка Лазарова беше пълен с продукти за манастира, дарени от хората в махалата. Тя всяка година се включва в кампанията и ни разказа, че земята в селото е плодородна и хората отглеждат много зеленчуци в градините си.

Радка Лазарова: "Ние сме район в който се ражда кромид, праз, картофки, доматки. Решихме да го закараме и оттогава мама Юстина каза: “Това е манастирът на Овчарци” и ние не се отказваме да закарваме колкото можем продукти”.
Антоанета Сакаджийска: “Зимния период, там е много трудно, аз също съм ходила, това е помощ, нямат средства да го закупят.”

Хранителните продукти, дарени за манастира бяха натоварени в автобус, с който отпътуваха и над 50 човека.

Костадин Кацарски: "Това е един общ курбан, дарение от селото, за спасение на населението от село Овчарци, за спасението на млади и стари”.
Хората от село Овчарцини разказаха, че винаги са топло посрещани в обителта и във всяка Светата литургия се споменават имената на дарителите.