Жителите на столичния квартал "Младост" отново излязоха на протест пред областната администрация. Те настояват да бъде проведен референдум срещу застрояването в района. До обсъждането - дали да има местен референдум се стигна, след като инициативният комитет "За зелен Младост" в средата на декември внесе над 14 000 подписа за свикване на допитване.

Оказа се обаче, че само 8 822 от подписите са валидни, което е по-малко от задължителните 10% или 9 400 души от жителите на района, за да има референдумът задължителен характер. Въпреки това Столичният общински съвет пусна за разглеждане въпросите в шест комисии. След като те обявиха, че не подкрепят провеждането на референдума, защото въпросите в допитването са неразбираеми, кметът на "Младост" Десислава Иванчева и инициативният комитет "За зелен Младост" инициираха протеста тази вечер.

Председателят на Комисията по устройство на територията към СОС заяви в "Денят започва", че в част от въпросите, включени в допитването не е обяснено, че изработването и приемането на новите устройствени планове отнема години, а една евентуална забрана за строителство ще блокира инвестиции към района през следващите години. Последната дума за това дали ще се проведе местен референдум в "Младост" ще има Столичният общински съвет, който ще заседава в четвъртък.